RT809H KULLANIMI

RT809H Programlarını sadece kendi sitesinden indirin. Forumlarda verilen programlar eski tarihli veya değiştirilmiş olabilir.

Kurulum

İndirdiğiniz klasörün içerisinde bulunan “RT809H….exe” programını çalıştırın.

kurulum1 RT809H KULLANIMI

Kurulum tamamlandıktan sonra “ToolChain…exe” programını çalıştırıp kurulumunu tamamlayın. ToolChain programı, RT809H’ye daha fazla özellik katan program grubudur. Programlayıcıyı Pcye bağlamadan önce programı çalıştırın. Sürücüleri kurmak isteyip istemediğinizi soran kutu açılacak. OK tuşuna basıp bekleyin.

Programlayıcıyı Pcye bağlayın ve sürücülerin yüklenmesini bekleyin

kurulum2 RT809H KULLANIMI

Sürücüler yüklendikten sonra programın arayüzünde cihazın seri numarasını görebilirsiniz.


RT809H Okuma/Yazma yaparken yüksek RAM ve İşlemci gücüne ihtiyaç duyduğu için en az 4GB RAM’e sahip bilgisayarlarda kullanmanız iyi olur. İşlemci kullanımı eMMC işlemleri esnasında %50’nin üzerinde olduğu için düşük konfigürasyonlu laptoplarda kullanmanızı tavsiye etmem.

Kullanım

3 RT809H KULLANIMI
kurulum3 RT809H KULLANIMI

SmartID = Akıllı Tanıma tuşuna basarak programlamak/okumak istediğiniz Flash entegresinin otomatik algılanmasını sağlayabilirsiniz. 

4 RT809H KULLANIMI
kurulum4 RT809H KULLANIMI

Televizyonlarda kullanılan SPI Flashların beslemesi 3V3’tür bu nedenle istisnalar haricinde voltaj bölümünü değiştirmenize gerek yok. NAND Flashlarda da voltaj bölümünü değiştirmenize gerek yok ama yarın bir gün farklı voltaj değerleriyle çalışan bir entegreye de denk gelebiliriz belli olmaz. 

AutoISP = Otomatik Sistem içi Programlama tuşuna basarak cihazın, ISP portlarına bağladığınız şaseyi algılamasını sağlayabilirsiniz. Bu tuşa bastığınız anda cihaz ISP, HDMI ve VGA ISP portlarını taramaya başlayacak ve algılayabilirse şaseyi tanıyacaktır. Bu sayede ToolChain bölümünde bulunan programların bazılarını kullanarak Vestel-Beko şaseleri programlayabilir veya log alarak arıza nedenlerini saptayabilirsiniz. 

Buffer = Ara Bellek tuşuyla okuduğunuz/yazacağınız dump dosyasını görüntüleyebilirsiniz. Dumpları karşılaştırmak için kullanabileceğiniz gibi dump dosyasını değiştirebilirsiniz de. Editör programı diyebiliriz buna. 

kurulum5 RT809H KULLANIMI

ToolChain = Araç Zinciri tuşuyla açılan menüden farklı programlama araçlarına ulaşabilirsiniz. 

kurulum6 RT809H KULLANIMI

Read = Okuma tuşu entegre içeriğini okur. 

Save = Kayıt tuşu Ara Bellekteki dosyayı kayıt eder. 

Open = Aç tuşu yüklemek istediğiniz dosyayı açar. 

Write = Yaz tuşu Ara Bellekteki dosyayı entegreye yazar. 

Verify = Doğrula tuşuyla ; 

1.PI Flash’ın dosya sisteminin sağlam olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
2.eMMC ve NAND Flash’ın içeriğindeki veriyle elinizdeki dump dosyasının içeriğinin aynı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Erase = Sil tuşu entegre içeriğini siler. Bu işlemi onay almadan yapar dikkatli olun. 

Blank = Boş tuşu entegrenin dolu mu boş mu olduğunu kontrol eder. 

Protect = Koruma veya Kilit tuşu entegrede var olan/olmayan okuma/yazma korumalarını aktif/deaktif etmenizi sağlar. Bu tuş sadece SPI Flash takılıyken aktiftir. 

Bad Block Detect = Bozuk Blok Kontrolü tuşuyla eMMC ve NAND Flash’ın fiziksel durumunu kontrol edebilirsiniz. Bu tuş sadece eMMC ve NAND Flash takılıyken aktiftir. 

Setting = Bu tuş sadece eMMC ve NAND Flash takılıyken aktiftir. 

Ayar tuşuyla NAND Flash için ; 

7 RT809H KULLANIMI

kurulum7 RT809H KULLANIMI

Hard Copy : Bozuk Blokları önemseme yaz gitsin

Skip Bad Block Data Realign : Bozuk Blokları es geç ve veriyi sağlam blokların üzerine paylaştırarak yaz 


Skip Bad Block Rebuild BBT : Bozuk Blokları onarmaya çalış seçeneklerine ulaşabilirsiniz.

NAND Flash’ta bozuk blok varsa önce Data Realign seçeneğini seçin.

eMMC Flash için ;

kurulum8 RT809H KULLANIMI

eMMC Area : eMMC alan seçimini yaparak eMMC’nin hangi sektörlerinin okunup/yazılacağını belirleyebilirsiniz.


VCC Adjust : 3V3’ün değerini yükseltip düşürebilirsiniz. Bu ayarlardaki voltaj değerlerini gerekmedikçe değiştirmeyin.


SPI Flash Okuma/Yazma

Entegreyi şaseden sökerek programlamak : 

Entegreyi sokete yerleştirdikten sonra SmartID tuşuna basıp gelen menüden 25xx SPI Flash’ı seçip soldaki onay butonuna basın ve cihazın entegreyi algılamasını bekleyin. Entegre algılandıktan sonra içeriğini okumak için Read tuşuna basın. İçerik okunduktan sonra okunan içeriği kayıt etmek isteyip istemediğinizi soran bir pencere açılır. spi-read Entegreye dosya yazmak için Open tuşuna basıp açılan pencereden dosyanızı seçin ve Write tuşuna basın. Program entegre içeriğini silip dosyayı yazacaktır. İşlem tamamlandığında program arayüzünde OK yazar. 

Entegreyi şaseden sökmeden programlamak :

Tüm aşamalar aynı olsa da bazı şaseler entegreyi okuyabildiğiniz halde yazmaya izin vermez. Bu sorunu gidermek için entegrenin bazı bacaklarını kısa devre etmeniz gerekeceğinden şaseden sökmek daha mantıklı olur. 

9 RT809H KULLANIMI
kurulum9 RT809H KULLANIMI

NAND Flash Okuma/Yazma

Entegreyi sokete yerleştirdikten sonra (ki bacakların tam oturduğundan emin olun) SmartID tuşuna basıp gelen menüden NAND Flash’ı seçip soldaki onay butonuna basın ve cihazın entegreyi algılamasını bekleyin.

10 RT809H KULLANIMI
kurulum10 RT809H KULLANIMI

Bu aşamada Read tuşuyla entegrenin içeriğini okuyabilir, Open-Write tuşuyla dump dosyasını entegreye yazabilir ve Bad Block Detect tuşuyla da entegrenin fiziksel durumunu kontrol edebilirsiniz. 

kurulum11 RT809H KULLANIMI

Bad Block Kontrol işleminin entegre içeriğini sileceğini bildiren onay kutusunda OK tuşuna basarak işlemi başlatabilirsiniz.

kurulum12 RT809H KULLANIMI

İşlem tamamlandıktan sonra, test sonucu programın ekranına yansıyacaktır. Benim entegremde Bad Block olmadığı için ekrana No Bad Block yazısı geldi. Bad Block olsaydı ekrana entegrenin hangi sektöründe Bad Block olduğunu yazan bir uyarı gelecekti. Entegre içeriğini yedeklemek istediğinizde Partnumber bölümünden entegreye ait kodu seçmeyi unutmayın. İlk seçenek genelde doğru olsa da bazen elle seçim yapmanız gerekebilir. Entegre isminin/tipinin farklı seçilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşmaz ama yinede siz entegrenin asıl ismini/tipini seçin.

eMMC Flash Okuma/Yazma

Entegreyi ISP port aracılığıyla programlayıcıya bağladıktan sonra SmartID tuşuna basıp gelen menüden EMMC ISP’yi seçip soldaki onay butonuna basın ve cihazın entegreyi algılamasını bekleyin. eMMC yazarken/okurken mümkün olduğunca şaseye harici voltaj vermeyin veya cihazı kendi beslemesiyle beslemeyin. Bunun yerine ; şasedeki konvertörlerden eMMC’ye aktarılan besleme hatları üzerindeki sigortayı/direnci sökün ve programlayıcıya 12V adaptör bağlayın. Bunlara rağmen voltajın yetmediğini düşünüyorsanız ve şaseye harici besleme verecekseniz programlayıcının VCC ve VCCQ beslemelerini şaseye bağlamayın! 

VGA Portuyla Şaseye Bağlanmak

VGA Portunu kullanarak bazı Vestel ve Beko şaseleri programlayabilirsiniz. Şasenin RX ve TX pinlerinin VGA portunun hangi pinlerine bağlı olduğunu tespit ettikten sonra program arayüzündeki Parameter Setting bölümünden uygun seçeneği seçip Save tuşuna basın.

kurulum13 RT809H KULLANIMI

Program arayüzünde bulunan ToolChain tuşuna basıp RS232-TTL Expansion’u seçin. 

Ben TeraTerm programını kullanıyorum fakat dilerseniz ToolChain menüsünde yer alan Secure Crt programını da kullanabilirsiniz. Hangi programı kullanırsanız kullanın Port olarak RT809H’nin kullandığı portu, Speed olarak da 115200’ü seçtiğinizden emin olun. 

VGA kablosunu şaseye ve programlayıcının VGA ISP portuna takıp, TeraTerm programını açın ve Enter tuşunu basılı tutup şaseye enerji verin. Ekranda Mstar yazısını görünce Enter tuşunu bırakın. 

Tebrikler şaseye bağlandınız! Ekrana bozuk karakterler geliyorsa tüm programları kapatıp tekrar deneyin.

14 RT809H KULLANIMI
kurulum14 RT809H KULLANIMI

TeraTerm programı üzerinden şaseye yazılım yüklemek için yazılım dosyalarının bulunduğu flash belleği şaseye takın ve programa usb start yazın. Flash bellek algılandıktan sonra ustar yazarak yüklemeyi başlatabilirsiniz. Hata mesajı alırsanız flash belleği diğer usb portuna takıp tekrardan usb start yazın.

kurulum15 RT809H KULLANIMI

Programda kullanabileceğiniz komutları öğrenmek için Help yazın. 

ISP Portuyla Şaseye Bağlanmak


VGA Portundan bağlanılamayan bazı şaselere, bu port aracılığıyla Skart girişinden bağlanabilirsiniz. 

Program arayüzünde bulunan ToolChain tuşuna basıp RS232-TTL Expansion’u seçin. ISP portunun RX, TX ve GND uçlarını skartın ilgili girişlerine takın ve TeraTerm programını açın. Şasenin çalışma esnasında neler yaptığını görmek istiyorsanız şaseye enerji verin. Şaseyi enter tuşunu basılı tutup çalıştırırsanız yükleme moduna geçer. Vestel 17MB82, 17MB140, 17MB95, 17MB120 vb. şaselere Skart/ISP aracılığıyla bağlanabilirsiniz fakat bazı şaseler servis menüsündeki bir ayar nedeniyle bağlanılmasına izin vermez ve ekranda “UART DISABLED” yazar. Şaseye bağlandıktan sonra SPI Flashı okumak/yazmak için MSTAR TOOL programını kullanın. 

Call Now ButtonBİZE ULAŞIN